V prvním pozorování 29 účastníků jedlo 70 g čokolády denně po dobu alespoň jednoho týdne. V dvojitě zaslepeném provedení v jeden z dnů čokoláda obsahovala přidané flavanoly. Výsledky ukázaly, že oba druhy čokolády snížily centrální tlak v aortě, ale průtokem krve zprostředkovaná vazodilatace, která indikuje endoteliální funkci, se nezměnila.

Hematokrit, počet trombocytů a počet bílých krvinek se zvýšil do dvou hodin, změny ostatních laboratorních parametrů byly malé, ale odpovídaly příznivější aterogenní situaci. Hladina inzulínu se zvýšila u obou druhů čokolády, ale ve větší míře po verzi obsahující hodně flavanolů.

Stejných 29 testovaných osob a 15 dalších lidí, kteří se k nim přidali, dostávalo čokoládu po dobu čtyř týdnů a poté, po čtyřtýdenním vymývacím období, opačnou přípravu. Aby se vyrovnala spotřeba flavanolu na pozadí, byly provedeny určité dietní úpravy.

Jedení čokolády po dobu čtyř týdnů zvýšilo vazodilataci se zvýšeným průtokem, zatímco aortální tlak se úměrně snížil. Během vymývací periody obě změny zmizely, parametry byly stejné jako hodnoty před náplní čokolády. Autoři upozorňují na skutečnost, že podle literatury jednoprocentní zvýšení průtokem zesílené vazodilatace vede k průměrnému 13% významnému snížení kardiovaskulárních příhod.

Pokračování na další straně