Zralé plody obsahují více prospěšných živin
Jak plody dozrávají, mění se jejich nutriční hodnota, což může zvýšit nebo snížit účinek určitých vlastností. V případě banánů bylo zjištěno, že čím jsou zralejší, tím vyšší je jejich koncentrovaný obsah antioxidantů. A pokud má banán tmavé skvrny, škrob v něm se přemění na jednoduché cukry, které jsou snadněji stravitelné.
Banány, jablka, hroznové víno, ananas, hrušky, vodní melouny: ve výše uvedené japonské studii byly u všech těchto plodů provedeny různé testy v různých fázích zralosti. Podle výsledků studie je konzumace zralých banánů prospěšnější než jakékoli jiné ovoce, protože může zvýšit počet bílých krvinek v krvi a posílit imunitní systém.
Chcete-li využít této důležité výhody, vyplatí se sníst jeden nebo dva velké kousky banánu denně.
Posilujte svůj imunitní systém a bojujte proti nemocem
Vědci se domnívají, že čím je banán zralejší, tím vyšší je jeho koncentrace TNF. Když je velmi zralý, může zvýšit počet bílých krvinek až osmkrát, jako by byl čerstvý a zelený.
Jaké další výhody mají zralé banány?
Jejich protirakovinné vlastnosti by měly být více než dostatečné, abychom je zařadili do našeho každodenního jídelníčku. Ale pokud stále nejste přesvědčeni, zde je několik důležitých výhod, které si zároveň můžete užít.
Zlepšuje zdraví trávicího systému
Středně velký banán obsahuje až 3 gramy vlákniny, která přispívá k dobré funkci střev a usnadňuje pohyb potravy trávicím systémem. Je přirozeným zdrojem elektrolytů, které se ztrácejí například při průjmu. Banány také obsahují probiotika, která mohou pomoci udržet dobré bakterie přirozeně se vyskytující v těle.
Zlepšuje kardiovaskulární zdraví
Zralé banány jsou bohaté na draslík a mohou pomoci snížit zásoby sodíku ve vašem těle, které způsobují zadržování vody a ovlivňují zdraví srdce. Analýza 11 studií publikovaných v Journal of the American College of Cardiology zjistila, že lidé, kteří do své stravy zařadili potraviny bohaté na draslík, měli snížené riziko srdečního infarktu a srdečních onemocnění.