Zralé banány pomáhají zvýšit počet leukocytů v těle a posilují imunitní systém. Zlepšuje také zdraví kardiovaskulárního systému a pomáhá tělu vstřebávat vápník.

Banány jsou lahodné ovoce, které bychom se měli snažit jíst častěji. Nejen, že skvěle chutná. Obsahuje také mnoho důležitých živin. Může pomoci snížit deprese, optimalizovat funkce mozku, bojovat proti vysokému krevnímu tlaku a předcházet mnoha dalším nemocem. Díky nedávné studii však byla objevena zcela nová vlastnost konzumace banánů, zejména těch zralých.

Jak banány dozrávají, vytvářejí se na nich tmavé skvrny. Nakonec úplně zhnědne. Mnoho lidí nemá rádo zralé banány, protože chuť a textura mohou být trochu kašovité. Málokdo však ví, že tmavé banány jsou zdravější než ty nezralé.

Výzkum v Japonsku ukázal, že zralé banány obsahují cytokinin zvaný tumor nekrotizující faktor. Je uvolňován některými buňkami imunitního systému těla a může ovlivnit jiné buňky v těle. Díky tomu jsou zralé banány tak zdravé.

Účinek tohoto cytokinu byl srovnáván s účinkem lentinanu, chemického stimulantu podávaného intravenózně jako protirakovinné činidlo.

Účinek se zvyšuje s dozráváním banánu, což znamená, že čím je ovoce zralejší, tím větší je jeho protirakovinný účinek.

Pokračování na další straně