“Výzkumníci zjistili, že mírná konzumace alkoholu je spojena s větší akumulací železa v bazálních gangliích, skupině mozkových oblastí, které nám pomáhají vykonávat kognitivní, emocionální a motorické funkce,” pro Eat This, Not That! řekla Emma Lang, Ph.D., registrovaná dietoložka, klinická profesorka na University of Georgia a národní mluvčí Akademie výživy a dietetiky. „Vyšší dávky železa v bazálních gangliích byly spojeny s horšími měřítky kognitivní funkce“.
“Mozek je velmi citlivý na změny v metabolismu železa,” říká Lang a vysvětluje, že tento kov v mozku způsobuje kognitivní pokles. “Abnormálně vysoké hladiny železa v mozku jsou spojeny s oxidačním stresem, který vede k poškození neuronů a buněčné smrti.”
Tipy pro snížení příjmu alkoholu
Pokud chcete snížit množství alkoholu, který pijete, abyste se vyhnuli potenciálnímu stárnutí mozku, Lang říká, že byste si mohli „vybrat lehké alkoholické, nealkoholické nebo nealkoholické nápoje“. Kromě toho „jedna nebo dvě sklenice vody s každým nápojem pomohou omezit nadměrnou konzumaci a také se vyhnout pití alkoholu na lačný žaludek“.
Pokračování na další straně