Dieta pro ztučnění jater je ve skutečnosti jednoduchý proces: výběr potravin, které vyhovují a pomáhají játrům zotavit se, a těch, které dělají opak.

Pečlivě si proto prostudujte níže uvedený seznam a vybírejte požadované potraviny, které pravidelně používáte, a ty ostatní… pak nechte na lepší časy. Jídlo by se mělo připravovat vařením, dušením nebo pečením, přičemž smažení, zejména smažení, je třeba se úplně vyhnout. Ze zdravotních diet, které v tomto stavu přinesly vynikající výsledky, je třeba vyzdvihnout Pritikinovu dietu a Ornishovu dietu.

Obiloviny a výrobky z nich

Poskytněte výhody celozrnným výrobkům a celozrnným výrobkům. Nepoužívejte tučné pečivo, koláče, burek…

Maso, ryby, vejce

Používejte libové druhy masa, jako je bílé kuřecí nebo krůtí maso. Ryby zařazujte do jídelníčku 2-3x týdně. Častěji lze používat bílky, naopak žloutky se kvůli vyššímu množství cholesterolu nedoporučují.

Mléko a mléčné výrobky

Doporučuje se mléko a mléčné výrobky se sníženým procentem tuku. Nepoužívejte tvrdé, přehřáté sýry, sýr, zakysanou smetanu, smetanu.

Tuky a oleje

Používejte rostlinné oleje, nejlépe lisované za studena, bez tepelné úpravy.

Zelenina

Omezte příjem luštěnin a jiné zeleniny způsobující nadýmání (zelí, kapusta, květák, okurky, celer) nebo je používejte ve formě pyré. Omezte příjem brambor.

Ovoce

Čerstvé ovoce, čerstvě vymačkané ovocné šťávy, kompoty. Nepoužívejte ořechy kvůli vysokému obsahu tuku.

Cukroví

Vyhněte se nebo úplně odstraňte.

Z nápojů se doporučují jemné bylinné čaje a voda. Alkohol je výslovně zakázán.