Polenta je pokrm, který pochází ze severní Itálie. Lidový název pro polentu je kačamak a od pradávna je považována za vesnický pokrm. Velmi zdravá a chutná polenta se také velmi snadno připravuje a lze ji konzumovat různými způsoby v kombinaci s různými potravinami.

Je to jídlo, které se vyrábí z bílé nebo žluté kukuřičné krupice. Kukuřičná mouka nebo krupice mají velmi pozitivní vliv na celkový zdravotní stav člověka. Nejdůležitější na tomto pokrmu je fakt, že polenta neobsahuje lepek a může ji konzumovat každý bez ohledu na věk.

Je ideální pro malá miminka, pro lidi, kteří se starají o svou váhu nebo pro ty, kteří mají problémy s trávicí soustavou.

Složení polenty a její zdravotní přínosy

Toto jídlo obsahuje dostatek minerálů, živin a vitamínů, které tělo potřebuje k normálnímu fungování. Polenta má skvělý vliv na prevenci různých onemocnění a také na celkové zdraví člověka. Ve svém složení obsahuje přírodní tuky, tzn. karitenoidy a právě tyto zdravé tuky jsou zodpovědné za schopnosti polenty, které podporují lepší a lepší fungování střev. Polenta se výborně zbavuje přebytečných kil, protože má vliv i na dobré a zdravé trávení.

Kukuřice je zodpovědná za všechny výhody tohoto lahodného pokrmu. Hned po pšenici a rýži je kukuřice považována za  nejdůležitější obilí na světě . Je to jedna z nejlepších potravin, která naplní lidské tělo dlouhotrvající dobrou energií.

Kukuřičná mouka obsahuje velké množství živin. Tato mouka je skvělým zdrojem folátu, vitamínů B6, K a E, kyseliny pantotenové, thiaminu, riboflavinu a niacinu. Může se pochlubit i vysokým obsahem  fosforu, hořčíku, zinku, draslíku, mědi, selenu a manganu .

Díky kukuřici, kterou polenta obsahuje, má velmi málo kalorií, a proto je ideálním jídlem na hubnutí. Je to jedna z nejlepších a nejúčinnějších potravin doporučovaných dětem.

100 g polenty obsahuje asi 380 kalorií. Ve svém složení obsahuje pouze přírodní látky, takže jeho sacharidy a lipidy jsou pro lidský organismus pozitivní. Polenta je skvělou volbou pro miminka a děti.

Zdravé jídlo, které budou milovat, zvlášť když se spojí s jogurtem nebo nějakou zeleninou, kterou mají ti nejmenší rádi. Dalším důvodem, proč je toto jídlo ideální pro děti, je, že polenta zabraňuje náhlému poklesu imunity.

Snížení rizika rakoviny je jednou z výhod, které polenta lidskému tělu poskytuje. Na univerzitě v Americe bylo vědecky dokázáno, že konzumací kachamaku se výrazně snižuje riziko této nepříjemné nemoci. Polenta sníží riziko rakoviny tlustého střeva a také výskyt hemoroidů.

Posílení buněk tlustého střeva je také dalším úspěchem, který byl zaznamenán u lidí, kteří zahrnuli polentu do svých pravidelných jídel. Polenta bude kromě jejich posílení působit i antioxidačně na celý organismus, nejen na střeva.

Snižuje cholesterol díky obsaženým dobrým tukům, dále vláknině a komplexním sacharidům. Polenta tedy z těchto důvodů zabrání i vzniku kil navíc. Jíst toto zdravé jídlo také přináší výhody, pokud jde o zdraví srdce a krevního oběhu člověka.

Je rozdíl mezi domácí a kupovanou polentou

Polenta kupovaná v obchodech je obohacena o kyselinu askorbovou, tedy vitamín C a beta karoten, a je tedy o něco bohatší na vitamín A a C než polenta domácí, a pokud jde o kalorie, sacharidy a tuky jsou svým složením podobné jak domácí a zakoupeno.

Polenta tzn. kačamak lze připravit dvěma způsoby. Každý z nich je velmi snadný a rychlý na přípravu. Chcete-li udělat polentu prvním způsobem, musíte do hrnce dát 3 a půl hrnku vody. Poté se přidá trochu slunečnicového oleje a špetka soli. Když se to všechno vaří, sníží se teplota na minimum a za stálého míchání se vsype jeden hrnek kukuřičné polenty.

Při přípravě polenty se doporučuje použít vařečku, kvůli oxidaci kovové lžíce. K tomuto lahodnému jídlu lze přidat nějaká zdravá semínka nebo oblíbenou zeleninu.

Další způsob, jak lze polentu připravit, je následující. Do nádoby se nalije litr a půl vody. Poté přidejte jednu lžičku soli a počkejte, až se voda vyvaří. Když se voda vařila, přidejte 500 g kukuřičné mouky. Mouka zůstane na povrchu vody. Vařečkou udělejte do mouky důlek a nechte na mírném plameni vařit. Po nějaké době se mouka rozpustí s vodou a polenta, chutná a zdravá, je připravena ke konzumaci.

Pokračování na další straně