O dobré zdraví byste se měli starat v mládí i ve stáří. Postupem času je však naše tělo stále náchylnější k různým druhům neduhů. Proto čím jsme starší, tím větší pozornost bychom měli věnovat každodennímu stravování. Zde je seznam potravin, kterým se po 50. roce věku vyhnout.

Sůl

Kardiologové dlouhodobě varují, že nerozumné užívání soli přispívá k rozvoji vysokého krevního tlaku, infarktu a mozkové mrtvice. Nadbytek sodíku ve stravě navíc zatěžuje ledviny a játra a také nepříznivě ovlivňuje práci mozku a zadržuje vodu v těle. Zejména lidé nad 50 let by si to měli zapamatovat. Pamatujte, že toto potravinářské aditivum se nachází nejen v naší slánce, ale také ve vysoce zpracovaných potravinách, chlebu, nakládané zelenině, sýrech, uzeninách a mnoha dalších produktech.

Zpracované maso

Jak ukazují četné vědecké studie, pravidelná konzumace velkého množství červeného masa (zejména smaženého) podporuje rozvoj rakovinných buněk v těle a srdečních onemocnění. To platí i pro zpracované maso, jako jsou uzeniny, klobásy, paštiky, klobásy nebo konzervy. Podle odborníků z American Cancer Research Institute zvyšuje nadměrná konzumace takových produktů riziko kolorektálního karcinomu až o 72 procent. Najdeme v nich nejen nasycené mastné kyseliny, ale také konzervanty a zvýrazňovače chuti.

Pokračování na další straně