Všimli jste si někdy tmavé svatozáře kolem žloutku po uvaření vajíčka natvrdo? Může mít namodralou, nazelenalou nebo šedou barvu, což nepůsobí příliš esteticky ani chutně. Možná si dokonce říkáte, jestli byste takové věci měli jíst. Vysvětlíme si, co to vlastně je

Zelenina by měla být zelená, vajíčko této barvy je trochu podezřelé. Ale pomalu. Pokud vůně a textura nejsou závadné, tmavý kruh vás také nemusí znepokojovat. Takový žloutek už nevypadá tak krásně, ale můžete ho bez obav jíst.

No, už víme, že nazelenalý lem kolem žloutku nehrozí, ale odkud se bere a dá se mu vyhnout?

Tmavá svatozář kolem žloutku je výsledkem… příliš dlouhého vaření vejce. Když je děláme měkké nebo smažené, musíme hlídat hodiny. Při tvrdém vaření mnoho lidí vůbec nerespektuje čas. Vajíčko přece nemůžete převařit. Správně… jsi si jistý?

Příliš dlouhé vaření vajíčka nejenže způsobí, že žloutek získá našedlou barvu, ale také se zhorší stravitelnost bílkoviny v něm obsažené a sníží se jeho kvalita.

Vrátíme-li se k namodralému okraji, vzniká jako výsledek chemické reakce zahrnující síru (z vaječných bílků) a železo (ze žloutku), které přirozeně reagují za vzniku sulfidu železa na povrchu žloutku.

Pokračování na další straně