Kopřivy se sklízejí v čisté přírodě, pokud možno co nejdále od ulic a znečištěných oblastí. Mladé listy kopřivy, sklízené před rozkvětem, jsou konzumně nejchutnější a mají nejsilnější účinek. Ideální doba pro sklizeň listů kopřivy je jaro, pozdní jaro, před květem a lze ji sklízet i na podzim před vytvořením semen. Při sklizni je povinné chránit si ruce rukavicemi, protože kyselina mravenčí a histamin přítomné v chloupcích listů mohou dráždit pokožku a způsobit svědění, bolest, zarudnutí a otok. Sklízí se velmi mladé listy, které se tepelně zpracovávají k okamžité spotřebě nebo se suší pro pozdější použití.
Pokud chcete mít domácí kopřivy po celý rok, můžete listy kopřiv sušit ve stínu, na dobře větraném místě a skladovat je v plátěných krabicích nebo pytlích. Kořen se extrahuje na jaře a na podzim. Po důkladném očištění od zeminy kartáčem se suší jako listy, ve stínu, na vzdušném místě.