Hřebíčkovec je strom, kterému vděčíme za známé koření – hřebíček. Získávají se z poupat květů tohoto stromu.
Vyznačuje se ostrou, palčivou chutí a intenzivní, kořenitou vůní. Hřebíček je jedním z nejstarších koření přítomných ve většině domácností. Běžně se používá zejména na podzim a v zimě. Používáme ho většinou k dochucení perníků a horkých zahřívacích nápojů, které rádi podáváme v zimě. Je to jediné použití hřebíčku? Určitě ne.
Vlastnosti hřebíčku
Kulinářské
Jsou bohaté na živiny. Dodávají lidskému tělu cenné vitamíny – A, C.D, E.K a vitamíny skupiny B. Kromě toho nám dodávají minerály jako: draslík, vápník, hořčík, zinek, fosfor, mangan, sodík, selen a omega-3 kyseliny, nezbytné pro správné fungování našeho těla.
Proto se je vyplatí používat nejen na podzim a v zimě, ale po celý rok. Hřebíček je výborným kořením pro víno, kompoty, aromatické čaje s přídavkem citronu a medu, perníčky, maso a dokonce i zelí. Jsou perfektní v kombinaci se skořicí, anýzem, vanilkou, novým kořením, bazalkou, pepřem a také cibulí.
Jejich kulinářský význam je důležitý nejen pro jejich chuť, ale také pro blahodárný vliv na trávicí procesy. Také stimulují chuť k jídlu tím, že zvyšují sekreci žaludečních šťáv. Proto jsou ideální pro jídelníček náročných jedlíků.
Léčení
Podporují práci jater, díky čemuž detoxikují naše tělo. To je důležité zejména při pití alkoholu a užívání léků, které naše játra zatěžují nejvíce. Hřebíček také pomáhá léčit trávicí systém. Látky v nich obsažené mají diastolický a analgetický účinek, proto jsou výborným lékem na plynatost a další neduhy trávicího ústrojí.
Zmírňují příznaky zažívacích potíží, jako je nevolnost a zvracení. Snižují hladinu cholesterolu, krevního tlaku a cukru, jelikož podporují tvorbu inzulinu. Stejně jako inzulin uvolňují buňky z přebytečného cukru, čímž regulují jeho hladinu v těle. Proto jsou důležité v prevenci a léčbě cukrovky.
Nálev ze sušeného hřebíčku zklidňuje příznaky zánětu dásní, pomáhá léčit afty, jiné plísňové infekce dutiny ústní a zabraňuje paradentóze. Eugenol, flavonoidy a mangan obsažené v hřebíčku podporují vstřebávání minerálů do kostí, čímž posilují lidský osteoartikulární systém.
Polyfenoly obsažené v hřebíčku působí antioxidačně, proto uvolňují z našeho těla přebytečné volné radikály. Tímto způsobem hřebíček oddaluje proces stárnutí, zlepšuje elasticitu tepen a žil a má protirakovinné vlastnosti.
Pokračování na další straně