Červená řepa je jednou z těch polarizačních zelenin, které buď milujete, nebo nenávidíte. Pro někoho jsou jako „bonbóny“, jiní tvrdí, že by nejraději jedli špínu („vždyť by to chutnalo stejně!“). Ať už je konzumujete rádi nebo ne, je pravděpodobné, že jste zažili šokující zážitek, když na vás přišla řada s pohybem střev.

S jeho přirovnáním ke krvavé stolici (omluvte každému, kdo obědvá při čtení), jste byli pravděpodobně pěkně překvapeni, když se vám to stalo poprvé, dokud jste si neuvědomili, že je to jen řepa, kterou jste měli k večeři.

Tento jev může skutečně prospět našemu zdraví a nabízí cenné poznatky o našem zdraví tlustého střeva. Díky řepnému pigmentu můžeme sledovat dobu průchodu naší potravy a určit, jak zdravý je náš trakt, jestli jsme chronicky uzavřeni, aniž bychom o tom věděli, nebo jestli existuje riziko, že se tak staneme.

Odhaduje se, že 15-20 % americké populace trpí chronickou zácpou a že tento neblahý stav vede k 2,5 milionu návštěv lékaře ročně.

Zdravé tlusté střevo by mělo vyloučit odpad 12-24 hodin po jídle. Měli byste mít stolici alespoň třikrát týdně (i když raději více), ideálně jednu větší ráno a další menší později během dne.

Chronická zácpa je obvykle definována jako méně než tři stolice za týden a/nebo potíže s vylučováním stolice. Ti, kteří trpí chronickou zácpou, budou mít obvykle stolici, která je tvrdá, hrudkovitá a obtížně průchodná, přičemž často mají potíže s úplným vyprázdněním konečníku.

Někteří lidé však mohou být „obyčejní“, ale to nutně neznamená, že odpad účinně eliminují. Naštěstí existuje jednoduchý test, jak zjistit, zda máte „pomalou tranzitní cestu“, tzv. zácpa a potřebujete jen tuřín.

Test ocasem je jednoduchý a účinný způsob, jak otestovat, jak dlouho potřebujete strávit potravu, od konzumace po vyloučení.

Pokračování na další straně