Ředkvičky jsou tak oblíbenou zeleninou, že se jich většina zahrádkářů nemůže nabažit. Samozřejmě nejen kvůli její lahodné chuti, ale také kvůli zajímavým zdravotním účinkům, jako je podpora trávicího systému a ochrana proti plísním. Pokud ji však nepěstujete, nezoufejte – stále je k dostání ve většině obchodů s potravinami. Je to snadno dostupná potravina, kterou koupíte téměř v každém obchodě s potravinami za velmi málo peněz.

Ředkvička má mnoho zdraví prospěšných účinků. Pomáhá čistit játra a žaludek. Černá ředkev a její listy se odedávna používají k léčbě žloutenky, protože odstraňují přebytečný bilirubin. A díky této vlastnosti pomáhá zelenina čistit krev. Je známo, že potlačuje poškození červených krvinek a také zvyšuje přísun kyslíku do krve. Denní konzumace kořenové zeleniny dodává tělu dostatečné množství hrubé vlákniny, která zlepšuje trávení. Ředkvičky regulují vylučování žluči, chrání játra a žlučník a jsou ideální při zadržování vody.

Ředkvičky mají vysoký obsah antokyanů (rostlinných barviv), které podporují činnost srdce a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, kyseliny listové a flavonoidů.

Pokračování na další straně