Beta vulgaris je velmi užitečná a zdravá rostlina zeleniny a pěstuje se pro své extrémně výživné listy.

Podle listů je dost podobný řepě, až na to, že mangold má vitamíny v listech, a ne v kořenové části. Jak zasadit mangold? Vysévat lze od února do června, semena vyséváme do řádků do hloubky tří cm. Pokud jste ji zaseli nahusto, můžete ji volně přesadit.

Listy můžete řezat a sklízet po celý rok, aniž byste museli vytrhávat kořeny. Z kořenů vyrostou nové listy. Když natrháte listy, nevydrží dlouho čerstvé a pak je nejlepší aplikovat mangold mrazem.

Obsahuje minimálně 13 různých antioxidantů, na jídelníčku diabetiků je velmi rozšířený, kvůli vysokému procentu vlákniny, která nezpůsobuje velké a náhlé vzestupy krevního cukru.

Je extrémně účinný při posilování imunity a je také dokonalým diuretikem. Je to ideální potravina pro udržení tělesné hmotnosti a v tom smyslu je nejlepší mangold s bramborem a citronovou šťávou, protože dodává našemu tělu velké množství vitamínu C. Kromě toho, že je bohatý na vitamín C, obsahuje také vitamín B, hořčík, železo, draslík, vápník a mangan a má velké množství bílkovin, celulózy a sacharidů a rostlinných olejů. Celulózová vláknina z mangoldu je důležitá pro výživu, protože na sebe váže přebytečnou vodu a všechny toxické složky, urychluje také průchod potravy střevy a odstraňuje trávicí potíže.

Posiluje krev působením na tvorbu červených krvinek a s přídavkem prvosenky čistí krev a podporuje vylučování moči, chrání sliznice těla a posiluje naše kosti.

Mangold jako lék

Tato zelená zelenina je výjimečné přírodní antibiotikum a jako lidový lék ji lze použít na obklady ran s listy, na léčbu močového měchýře a ledvin se dává lehká polévka z mangoldu. Prospívá také očím stejně jako mrkev, protože obsahuje vitamín A a lutein, které snižují riziko očních onemocnění, jako je šedý zákal.

Obecným doporučením pro každou hospodyňku je připravit si mangold s bramborem na jídelníčku alespoň jednou týdně. Obsahuje minimálně 13 různých antioxidantů, na jídelníčku diabetiků je velmi rozšířený, kvůli vysokému procentu vlákniny, která nezpůsobuje velké a náhlé vzestupy krevního cukru. Mnoho lidí dává přednost zelenině, protože je to nízkokalorická a hodnotná potravina. Je velmi zasytí, protože se v trávicích orgánech drží dlouho, stačí denně přijmout asi 200 gramů této zelené léčivé zeleniny.

Pokračování na další straně