Vývar z kostí lze připravit z kuřecích, hovězích a dokonce i rybích kostí. V tradiční čínské medicíně se používá k léčbě zažívacích potíží – ostatně kosti obsahují stopové prvky, aminokyseliny, pojivovou tkáň, kolagen a další látky.
Pravidelná konzumace kostního vývaru vám umožní zachovat si sílu a zdraví po celý život. Jedná se o magický nástroj, o kterém mnoho lidí neví.

Zde jsou některé užitečné vlastnosti kostního vývaru:

  1. Pomáhá při nachlazení. Tradiční polévka z kuřecích kostí se zeleninou obsahuje podle výzkumů mnoho látek s protizánětlivými vlastnostmi.
  2. Zlepšuje zdraví kloubů. Během procesu vaření se kolagen v kostech a pojivových tkáních mění na želatinu, protein, který posiluje zdraví kloubů.
  3. Ovlivňuje hubnutí. Přestože je vývar z kostí poměrně nízkokalorické jídlo, i tak zažene hlad. Studie ukazují, že želatina, kterou obsahuje, ovlivňuje pocit sytosti. Ovlivňuje spotřebu méně kalorií a pomáhá při hubnutí.
  4. Posiluje imunitu. Podle výzkumů konzumace kostního vývaru pomáhá posilovat imunitu u lidí i zvířat.
  5. Normalizuje trávení. Vývar z kostí pomáhá trávit další potraviny. Želatina v něm se v trávicím traktu váže s vodou, čímž ovlivňuje průchod potravy střevy.
  6. Pomáhá zotavit se po tréninku. Vývar z kostí s bylinkami a zeleninou obsahuje spoustu stopových prvků nezbytných po sportovních aktivitách – železo, vápník, hořčík. Dále obsahuje glycin, aminokyselinu, která ovlivňuje tvorbu kreatininu, který je potřebný pro budování svalové hmoty a zvyšování vytrvalosti.
  7. Posiluje kosti a zuby. Vývar z kostí se zeleninou a rybami nebo masem může obsahovat všechny vitamíny a stopové prvky nezbytné pro zdraví kostí. Jsou to vitamíny A, K, C, D a skupiny B, vápník, bílkoviny, hořčík, měď, bór, železo, mangan, draslík a zinek.
  8. Podporuje zdraví kůže a nehtů. Studie ukazují, že kolagen v kostním vývaru je dobrý pro kůži a nehty.

Pokračování na další straně

1
2