V roce 2009 začala skupina vědců z University of Windsor v Kanadě zkoumat různé bylinky pro léčbu rakoviny. Vše začalo, když si onkolog u pacientů s rakovinou všiml zajímavé souvislosti, a to trávy a kořene pampelišky.
Lékařka Pamela Ovađe během své práce objevila úžasné protirakovinné vlastnosti pampelišky.
„Onkolog, který s námi spolupracoval, objevil neuvěřitelné zlepšení u pacienta, který každý den pil čaj z pampeliškového kořene. Okamžitě jsme začali zkoumat tento čaj, abychom viděli, jak na něj ostatní pacienti reagovali, ale byli jsme docela skeptičtí ,“ řekla.
„Říkal jsem si, že pampelišky rostou všude a že kdyby v nich bylo vůbec něco dobrého, lidé by je už dávno objevili ,“ vzpomíná Ovadja.
Začali zkoumat a testovat účinek na pacientech a všichni kromě jednoho byli v šoku!
„Od začátku tohoto projektu jsme byli schopni extrahovat extrakt z kořene pampelišky a aplikovat jej v laboratoři na různé typy rakoviny u lidí. Laboratorně jsme sledovali jeho účinnost proti leukemickým buňkám, rakovině tlustého střeva a slinivky břišní a také chronické myelomonocytární leukémii.
Zjistili jsme, že kořen pampelišky na ně působí velmi silně, aniž by poškodil zdravé buňky. Studie navíc potvrdily účinnost u myší s transplantovanými lidskými rakovinnými buňkami ,“ vysvětlil lékař.
Pokračování na další straně