4. Nakládané a uzené potraviny

Tyto produkty obvykle obsahují konzervační látky, jako jsou dusičnany, které prodlužují jejich trvanlivost. Postupem času se tyto přísady hromadí v lidském těle. V konečném důsledku vedou k destrukci na buněčné úrovni a mohou způsobit rakovinu.

Při tepelné úpravě uzených produktů se dusičnany mění na mnohem nebezpečnější dusitany.

5. Hydrogenované oleje

Hydrogenované oleje (také známé jako trans-tuky) jsou syntetické produkty, které byly chemicky upraveny tak, aby vydržely déle. Navíc se do oleje přidávají chemikálie, které eliminují zápach a zlepšují chuť.

Studie ukazují, že hydrogenované a částečně hydrogenované oleje obsažené v komerčních produktech zdvojnásobují riziko rakoviny prsu.

Čím nahradit?

Extra panenský olivový olej, kokosový olej nebo palmový olej.

6. Bramborové lupínky

Toto oblíbené jídlo se smaží v hydrogenovaném rostlinném oleji a poté se silně osolí. Podle studie zveřejněné v New England Journal of Medicine vede pouhých 30 gramů chipsů denně ke zvýšení hmotnosti o 1 kg za rok.

Kromě toho chipsy obsahují trans-tuky, které zvyšují hladinu cholesterolu, a sodík, který zvyšuje krevní tlak. A smažení při vysoké teplotě vede k tvorbě akrylamidu, karcinogenu, který se nachází také v cigaretách.

Čím nahradit?

Smažte chipsy sami na zdravém oleji (například olivovém).

7 Popcorn do mikrovlnné trouby

Popcorn z mikrovlnné trouby je pohodlné a relativně zdravé jídlo, ale sáček, ve kterém je dodáván, je jiný příběh. Mnoho sáčků na popcorn do mikrovlnné trouby obsahuje kyselinu perfluoroktanovou (PFOA).

Tento toxin výrazně zvyšuje riziko rakoviny prsu, ledvin, tlustého střeva, močového měchýře, prostaty, plic, štítné žlázy a krve.

8. Rafinovaná bílá mouka

Během rafinace je mouka zbavena všech nutričních vlastností a následně bělena plynným chlórem, aby byla pro spotřebitele chutnější. Bílá mouka má velmi vysoký glykemický index, což znamená, že zvyšuje hladinu inzulínu, aniž by poskytovala jakékoli živiny.

Tělo přeměňuje sacharidy na cukr, takže potraviny s vysokým obsahem bílé mouky mohou vést ke zvýšení inzulínové rezistence.

Čím nahradit?

Celozrnná pšeničná, mandlová, ječná mouka.

Sdílejte tento důležitý seznam se svými přáteli a rodinou!