Dýni jíme většinou na podzim, ale v dnešní době ji na pultech velkých obchodů najdete téměř po celý rok, a tak si její pozitivní vlastnosti můžeme užívat neomezeně.

Původem ze Severní Ameriky se dýně začaly pěstovat v Evropě koncem 16. století. Dají se z něj připravovat koláče, polévky, zelenina a pít šťávy, ale je také velmi zdravé a výživné, když se peče samotné. Pokud ale chcete něco opravdu speciálního, udělejte si tuto dýňovou paštiku .

245 gramů dýně obsahuje 49 kalorií, 12 gramů sacharidů, 3 gramy vlákniny, 2 gramy bílkovin, 245 % denní potřeby vitamínu A a 19 % potřeby vitamínu C. Obsahuje také dostatek draslíku, mědi, hořčíku, 11 % denní potřeby vitaminu B2, 10 % potřeby vitaminu E a 8 % potřeby železa. Je také bohatý na beta-karoten, lutein a výborný zdroj antioxidantů.

Stimuluje imunitní systém
Je bohatým zdrojem živin, a proto přiměřenou potencí podporuje zdraví imunitního systému. Obsahuje hodně betakarotenu, který tělo přeměňuje na vitamín A. Na základě studií provedených americkými a britskými vědci bylo zjištěno, že vitamín A posiluje imunitní systém a lze jej účinněji použít k boji proti infekcím.

Díky obsahu vitamínu C stimuluje tvorbu bílých krvinek a podporuje hojení ran.

Pokračování na další straně