Jednou z výhod středomořské stravy pro lidi nad 50 let je, že podporuje nezpracované potraviny s vysokým obsahem vlákniny. “Vláknina je zvláště důležitá pro zdravou výživu, zejména s přibývajícím věkem. Pomáhá nám udržet si zdravou tělesnou hmotnost tím, že nás po jídle zasytí, podporuje dobré trávicí funkce a zdravý střevní mikrobiom, snižuje hladinu cholesterolu, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, přispívá k dobrému trávení a zdravému střevnímu mikrobiomu.” a podporuje stabilní cukr v krvi,“ vysvětlil nutriční specialista.

Olivový olej je hlavní složkou středomořské stravy a je extrémně prospěšný pro zdraví srdce, jak stárneme. Je bohatý na mononenasycené tuky prospěšné pro srdce, o kterých je známo, že snižují špatný cholesterol a zvyšují dobrý cholesterol. Olivový olej také obsahuje speciální rostlinnou sloučeninu zvanou polyfenoly – bojují proti poškození volnými radikály spojenému se stárnutím a mají potenciál zpomalit rozvoj nemocí souvisejících s věkem, jako jsou srdeční choroby, rakovina a neurodegenerativní onemocnění.

Bylo také zjištěno, že středomořská strava snižuje riziko obezity u post- a peri-menopauzálních žen. Podle studie The Journal of the North American Menopause Society může nadváha během menopauzy vést ke středně těžkým až závažným zdravotním problémům, takže středomořská strava může pomoci zmírnit stres z menopauzy.

Proto tato dieta není jen o dodržování určitého režimu, ale zahrnuje i srdci zdravé potraviny a omezuje ty, které mohou vést k problémům s věkem.