Řepa je neuvěřitelně bohatá na živiny – obsahuje hořčík, vitamíny, saponiny, chlór, betain, flavonoidy, jód, zinek, vápník, sodík a přírodní dusitany. Chlór má speciální hypoalergenní vlastnosti, a proto lze řepu používat k čištění ledvin, močového měchýře a lymfatického systému a celkově zlepšuje činnost orgánů. Má silně prokrvující účinek, proto je skvělý při chronických kožních onemocněních, akné, ekzémech, zmírňuje projevy lupénky. K tomu všemu se samozřejmě musí vymačkaná šťáva pravidelně konzumovat, případně jíst syrová a nastrouhaná jako salát. Vařená červená řepa má také léčivé účinky, ale syrová červená řepa je ještě lepší, protože si zachovává vitamíny a enzymy.
Červená řepa pro svou neuvěřitelnou nutriční úroveň léčí anémii, arteriosklerózu, vysoký krevní tlak, cukrovku, problémy se štítnou žlázou, poruchy spánku a posiluje imunitní systém. Nemá žádné vedlejší účinky, kromě toho, že barví moč do červena, ale dá se s tím žít.