Od rána sníte o krajíčku chleba s vařeným vejcem. Podle toho je hodíte do vody a vaříte. Po asi tuctu minut se vrátíte, oloupete vejce a všimnete si modrého kroužku kolem žloutku. Co znamená modrý kroužek kolem vajíčka? Je tento produkt stále jedlý?
Vejce je cenným zdrojem vitamínů A, D, E a K. Kromě toho je bohaté na řadu minerálních solí, jako je mangan, železo a zinek. Tento jedinečný potravinářský produkt poskytuje našemu tělu celou řadu exogenních aminokyselin.
Vidíte-li kolem žloutku takový modrý kroužek, je to známka toho, že vejce byla převařená! Proč se to stalo a jak to souvisí s nadměrnou dobou vaření? V této situaci doba vaření vejce výrazně přesáhla 11 minut, což mělo za následek vysrážení železa obsaženého ve žloutku – ano, tento okraj je železo vysrážené.
Pokračování na další straně