KDO BY NEMĚL JÍST SARDINKY?

Kromě mnoha zdravotních výhod však sardinky v čerstvé nebo konzervované podobě nejsou druhem ryby, který se doporučuje všem lidem. Konzumaci by se měli vyhýbat pacienti trpící vysokým krevním tlakem, dnou, ledvinovými kameny. Zejména konzervované sardinky obsahují velké množství sodíku, což se nedoporučuje lidem s vysokým krevním tlakem.

VYSOKÝ TLAK

Sardinky mají vysoký obsah sodíku. Jedna plechovka poskytuje asi třetinu vaší denní hodnoty, takže pokud máte vysoký krevní tlak, měli byste omezit jeho příjem, protože přitahuje vodu a zvyšuje množství krve v těle. Pokud chcete snížit množství soli, stále si můžete sardinky vychutnat zmenšením velikosti porce.

PROBLÉMY S DNOU

Nejlepší dieta pro dnu je ta, která má nízký obsah purinů, chemické látky, která se rozkládá na kyselinu močovou. Když máte dnu, kyselina močová ve vašem těle krystalizuje v kloubech a způsobuje bolesti kloubů. Tučné ryby jako sardinky a ančovičky mají vysoký obsah purinů, takže pokud máte dnu, měli byste najít jiné způsoby, jak získat výhody ryb. Můžete pít doplňky s rybím olejem nebo jíst tresku.

LEDVINOVÉ KÁMENY

Stejná kyselina močová, která způsobuje dnu, může také vést k ledvinovým kamenům. Vzhledem k tomu, že sardinky obsahují puriny, které se rozkládají na kyselinu močovou, nejsou dobrou volbou pro ty, kterým hrozí ledvinové kameny. Vysoký obsah sodíku v sardinkách může také zvýšit vápník v moči, což je další rizikový faktor pro ledvinové kameny.