Postup:

Asi 400 g čerstvých mladých kopřivových listů, šťáva z 6 velkých citronů, 800 g cukru, 5 plných lžic lučního medu a 1 litr přefiltrované vody.

Existuje jeden trik, pokud se vám nelíbí nápad s tolika cukrem.

Můžete ho nahradit medem, ale jen částí, řekněme 300 g – nahraďte 1 kg medu, ale nevařte a přidejte do vychlazeného sirupu. Takto získaná šťáva má kratší trvanlivost.

Kopřivy omyjeme a nasekáme. Do šerpy nalijte vodu a přidejte cukr (řekněme napůl hnědý, napůl bílý). Vše dejte na sporák za občasného míchání vařit (až se vaří, nechte 5 minut provařit). Pokud se na povrchu objeví pěna, odstraňte ji lžící.

Kopřivy vložíme do keramické misky a přelijeme cukrovým sirupem. Přikryjeme talířem a přitlačíme těžkou sklenicí nebo zavařovací sklenicí. Nechte působit 10 minut. Nyní přidejte citronovou šťávu a med. Rukama vymačkejte šťávu a oddělte kopřivy.

Když získáte sirup, v případě potřeby jej sceďte přes sítko a práce je hotová. Sirup nalijte do sterilizovaných lahví, uzavřete a nechte na chladném a tmavém místě.

Šťávu připravíme smícháním 1/4 šálku sirupu se 3/4 vody. Sirup vydrží 6 měsíců.

Zdroj: Prirodni-lijek.blogspot.com