Většina kurkumy je známá jako koření. Někteří ale tvrdí, že je to prostě dar od bohů místo pilulek. Recepty starověké medicíny založené na ní přežily dodnes. Proto je lze použít ke zlepšení vašeho zdraví bez lékařského zásahu. 

Kurkuma je přímým příbuzným zázvoru. Má stejné kořeny jako zázvor, pouze jasně červenohnědé. Koření se připravuje mletím kořenů na prášek. Jeho podoba, dá se říci, přímo závisela na objevech nových zemí Vasco da Gamy v Africe. Jakmile se totiž otevřely cesty, zároveň do Evropy „plavala“ Indie a Amerika a mnoho koření. Pak byly ceněny jako zlato.

V současnosti se kurkuma vyrábí v Indii, Číně, Tchaj-wanu, na Filipínách a v Peru. V potravinářském průmyslu má široké využití nejen jako koření, ale také jako vynikající barvivo. Ale teď mluvíme o jeho léčivých vlastnostech.

Rostlina obsahuje tyto živiny: vitamíny B, C, K, jód, fosfor, železo, silice, barviva, těkavé látky a antioxidanty.

Právě díky svému bohatému složení se kurkuma používá k posílení a tonizaci těla. Bylo prokázáno, že dokáže působit proti mnoha infekcím. Proto se používá k prevenci chřipky a beri-beri. Kurkuma působí protizánětlivě a hojí hnisavé rány, popáleniny.

Je účinný při krvácení dásní, dysbakterióze, průjmu, plynatosti. Koření má choleretický účinek, který pomáhá při hubnutí a prevenci Alzheimerovy choroby. Vědci tvrdí, že pravidelná konzumace kurkumy je prevencí proti rakovině, migréně, revmatoidní artritidě a cukrovce.

Pokračování na další straně

1
2