Lahodný středomořský zemědělský produkt. Olivy jsou nízkokalorické potraviny s nízkým GI, které jsou bohaté na antioxidanty a jsou zdravé pro srdce, protože obsahují kyselinu olejovou.
Mohly by dokonce pomoci vašemu úsilí o snížení hmotnosti nebo cholesterolu!
Kolik oliv byste měli denně sníst pro dobré zdraví a prevenci rakoviny
Konzumací 3-4 oliv denně nebo 3 polévkových lžic syrového extra panenského olivového oleje chráníte své tělo před rakovinou.
Nevyžaduje pečlivost, užívání léků ani začleňování speciálních návyků do běžného života.
Stačí konzumovat 3-4 olivy denně nebo 3 lžíce syrového extra panenského olivového oleje (50 ml).
Jak vědci vysvětlují, polyfenol obsažený v olivách, hydroxytyrosol, ničí rakovinné buňky a zabraňuje jejich množení.
Konkrétně se zaměřuje na rakovinné buňky erytroleukemie K562, ale ne na mononukleární buňky periferní krve.
Obecně se uznává, že středomořská strava bohatá na olivy poskytuje 10-20 mg fenolů. Za předpokladu, že jsou dostatečně absorbovány, pak bude antioxidační účinek dostatečný.
Kromě olivy je hydroxytyrosol přítomen také v krétském diktátu, levanduli, libečku, hroznech, rohovníku a divoké myrtě, přičemž jeho protirakovinný účinek je obtížné zpochybnit kvůli velkému množství důkazů, které existují.
Existuje mnoho druhů stolních oliv a všechny obsahují důležité živiny, jako jsou vitamíny a minerály:
Vápník: Pomáhá při vývoji kostí a svalů a také ve funkcích nervového systému.
Sodík: Olivy jsou obvykle balené ve slaném nálevu, takže obsahují sodík.
Měď: Snižuje riziko srdečních onemocnění.
Vitamin E: Silný antioxidant přítomný ve většině potravin rostlinného původu s vysokým obsahem tuku.
Železo: Nezbytné pro transport kyslíku v krvi.
Tuky
Olivy obsahují 11-15% tuku. Většina z nich je kyselina olejová, mastná kyselina s mnoha zdravotními přínosy.
Sacharidy a vláknina
Většina sacharidů obsažených v olivách pochází z vlákniny, která je pilířem zdravé výživy.
Pokračování na další straně