Lahodný středomořský zemědělský produkt. Olivy jsou nízkokalorické potraviny s nízkým GI, které jsou bohaté na antioxidanty a jsou zdravé pro srdce, protože obsahují kyselinu olejovou.

Mohly by dokonce pomoci vašemu úsilí o snížení hmotnosti nebo cholesterolu!

Kolik oliv byste měli denně sníst pro dobré zdraví a prevenci rakoviny

Konzumací 3-4 oliv denně nebo 3 polévkových lžic syrového extra panenského olivového oleje chráníte své tělo před rakovinou.

Nevyžaduje pečlivost, užívání léků ani začleňování speciálních návyků do běžného života.

Stačí konzumovat 3-4 olivy denně nebo 3 lžíce syrového extra panenského olivového oleje (50 ml).

Jak vědci vysvětlují, polyfenol obsažený v olivách, hydroxytyrosol, ničí rakovinné buňky a zabraňuje jejich množení.

Konkrétně se zaměřuje na rakovinné buňky erytroleukemie K562, ale ne na mononukleární buňky periferní krve.

Obecně se uznává, že středomořská strava bohatá na olivy poskytuje 10-20 mg fenolů. Za předpokladu, že jsou dostatečně absorbovány, pak bude antioxidační účinek dostatečný.

Kromě olivy je hydroxytyrosol přítomen také v krétském diktátu, levanduli, libečku, hroznech, rohovníku a divoké myrtě, přičemž jeho protirakovinný účinek je obtížné zpochybnit kvůli velkému množství důkazů, které existují.

Existuje mnoho druhů stolních oliv a všechny obsahují důležité živiny, jako jsou vitamíny a minerály:

Vápník: Pomáhá při vývoji kostí a svalů a také ve funkcích nervového systému.

Sodík: Olivy jsou obvykle balené ve slaném nálevu, takže obsahují sodík.

Měď: Snižuje riziko srdečních onemocnění.

Vitamin E: Silný antioxidant přítomný ve většině potravin rostlinného původu s vysokým obsahem tuku.

Železo: Nezbytné pro transport kyslíku v krvi.

Tuky

Olivy obsahují 11-15% tuku. Většina z nich je kyselina olejová, mastná kyselina s mnoha zdravotními přínosy.

Sacharidy a vláknina

Většina sacharidů obsažených v olivách pochází z vlákniny, která je pilířem zdravé výživy.

Pokračování na další straně