Bílou rýži jedí i ti, kteří se o své zdraví obzvlášť starají, ale nejnovější objev kardiologů naznačuje, že má špatný vliv na zdraví srdce.

Pokud jste velkým fanouškem bílé rýže, pak je to pro vás špatná zpráva. Bílá rýže je základní potravinou pro více než polovinu světové populace. Nejčastěji používáme v jídelníčku bílou rýži, ale jak moc je pro nás užitečná?

Nejnovější výzkum odhalil, že jíst více rýže je pro srdce stejně špatné jako jíst příliš mnoho sladkostí. Studie sledovala asi 2500 lidí, z nichž někteří měli onemocnění srdeční tepny. Všichni respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich stravy, aby zjistili, jak často jedí cereálie.

Vědci zjistili, že vyšší příjem rafinovaných obilovin byl spojen se zvýšeným rizikem předčasného onemocnění srdečních tepen, zatímco konzumace celých zrn byla spojena se sníženým rizikem.

“Na tom, proč lidé mohou konzumovat rafinovanější než celozrnné obiloviny, se podílí mnoho faktorů. Mezi ty nejdůležitější, které je třeba vzít v úvahu, patří ekonomika a příjem, práce, vzdělání, kultura, věk a podobně,” řekl Dr. Mohamad Amin Kajavi Gaskarei, hlavní autor studie.

Pokračování na další straně