Zpracované masné výrobky, zejména uzeniny
Lékaři poznamenávají, že potraviny, které obsahují slaninu, šunku a klobásy, zvyšují riziko srdečního selhání. Kardiolog však upozorňuje, že nejhorší jídlo není slanina, ale klobása. Obsahuje více nasycených tuků.

„Proto se možná budete cítit o něco lépe, když si k snídani osmahnete pár kousků slaniny s vejci,“ říká kardiolog.

červené maso
Červené maso má vysoké množství cholesterolu a nasycených tuků.

„Pro jistotu omezte příjem libového červeného masa na méně než 10 procent vaší stravy,“ varuje lékař.

Největší americká studie o červeném mase potvrdila, že lidé, kteří jedí velké množství červeného masa, mají vysoké riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny. Lidé, jejichž strava obsahuje více bílého masa, jako je kuřecí maso a ryby, žijí zdravěji a déle.