4. Pečoval bych o zdraví svých střev.

Nejde jen o riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. V současné době mnoho vědců aktivně testuje hypotézu, že mikrobiom tlustého střeva může být příčinou rakoviny. Jinými slovy, příčina se může skrývat v bakteriích, které žijí ve střevech.

Co dělat? Konzumujte co nejvíce probiotik a prebiotik: to jsou kefíry, jogurty. Potřebujete také fytonutrienty (lesní plody), kurkumin (obsažený v kurkumě) a resveratrol (bohatý na víno a hrozny). To pomáhá zpomalit zánět ve střevech.

5. Vyhnul bych se toxinům.

Průměrný novorozenec se narodí s 287 chemikáliemi v pupeční šňůře. Některé z nich jsou neurotoxické. Proč jsem? Na to, že se špatnému vlivu toxinů nikdo z nás úplně nevyhne.

Ale dá se to snížit! V první řadě je třeba se vyhnout pesticidům, ftalátům, bisfenolu A, zpomalovačům hoření, těžkým kovům (v první řadě rtuti a olovu).

Jak to udělat? Nekupujte nápoje v plastových obalech. Nejezte složité zpracované potraviny. Vyhněte se procházkám v centrech velkých měst: olovo uvolněné do atmosféry z dopravních zácp je velmi nebezpečné, pokud je jeho koncentrace vyšší než obvykle.

A pamatujte, že rakovina není rozsudek smrti. Při dostatečném úsilí lze nemoc často překonat. Vaším úkolem je spolehnout se nejen na lékaře, ale i sami na sebe! Udělejte maximum pro zvýšení svých šancí!