Momentálně je období sběru kopřiv a bylinkář a novinář Momcilo Antonijevic prozradil podrobnosti o její přípravě, blahodárných účincích i bolestech, se kterými pomáhá.

Využití kopřivy je nesmírně rozmanité, což ilustroval na příkladech, jak ji používá on osobně.

– Vařila jsem polévku, barvila vlnu, kraslice, vařila čaj ze semínek, listů a kořenů. Kromě konopí je kopřiva u nás jednou z nejpoužívanějších rostlin, mladá kopřiva raší na jaře a je ideální na vaření právě teď – řekl jako host na RTS.

Dá se použít jako špenát nebo zelí, ale neobsahuje volnou kyselinu šťavelovou, která trápí lidi, kteří mají ledvinové kameny.

– Kopřiva je pro ně zcela bezpečná, když ji budete pravidelně sekat, může být mladá po celý rok a mít místo ve vaší kuchyni. Je to lahodná rostlina, uvařila jsem dva tři druhy polévky, je velmi léčivá. Může se dávat velmi malým dětem, jeden má semena a list a druhý má kořen – řekl.

Pokračování na další straně