Pekingské zelí, známé též pod názvem „petsai“, pochází opravdu z Číny, první zmínky o něm se datují V. stoletím našeho letopočtu.
Ze všech typů zelí je pekingské zelí nejšťavnatější. A mezi křupavými saláty je pak i nejměkčí. Lékaři ho doporučují zahrnout do stravy diabetikům a pacientům trpícím srdečními onemocněními.
Pekingské zelí je bohaté na vlákninu, proto by nemělo chybět na stole všech těch, kteří trpí na problémy s žaludkem a střevy.
Tato skvělá zelenina, obsahující velké množství zdraví prospěšných látek, je jedním z nejlepších pomocníků v prevenci avitaminózy, dokonce i na jaře, kdy většina z ostatních darů přírody už bohužel ztrácí své zdraví prospěšné kvality.
Právě z pekingského zelí se připravují ty nejjemnější saláty! Toto je výběr 5 nejlepších receptů.
Jednoduchý salát z pekingského zelí
Saláty s pekingským zelím jsou poměrně snadné na přípravu a jejich složení a kalorická hodnota mohou být různé. Vařit z této zeleniny je radost. Zelí se rychle a pohodlně krouhá.
Má velice jemnou, nepříliš výraznou chuť, proto se dobře kombinuje s mnoha potravinami. Kromě toho vydrží dlouho v lednici, a tak je vždy po ruce pro přípravu lehké a výživné svačiny.
Salát z pekingského zelí s černým kmínem
Salát z pekingského zelí a mrkve s černým kmínem bude výbornou přílohou k hlavnímu chodu.
Křupavé zelí a mrkev se perfektně doplňují s tvrdým sýrem a špetka černého kmínu dodá salátu pikantní a specifickou chuť.
INGREDIENCE
- 200 g pekingského zelí
- 1 mrkev
- 30 g tvrdého sýra
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička šťávy z granátového jablka
- černý kmín a sůl podle chuti
PŘÍPRAVA
- Nakrájej zelí a dej ho do mísy.
- Očištěnou mrkev nastrouhej nadrobno a přidej do mísy k zelí.
- Přidej nastrouhaný sýr, černý kmín a trošku soli.
- Dochuť olivovým olejem a šťávou z granátového jablka. Všechno opatrně promíchej.
- Dobrou chuť!
článek pokračuje na další stránce…