Vitamín D získáváme slunečním zářením, proto se mu také říká sluneční vitamín. Tělo ho navíc dostává i potravou.

Vitamín D je rozpustný v tucích a nejvíce vitamínu D3 se nachází v tučných rybách, houbách shiitake, játrech a vaječném žloutku. Tento vitamín snižuje riziko virových epidemií a posiluje imunitu a nedostatek vitamínu D může mít vliv na výskyt kardiovaskulárních, autoimunitních, maligních, respiračních a neurologických onemocnění, ale i cukrovky a hypertenze.

Kdo může mít nedostatek vitamínu D?

Někteří lidé, kteří žijí ve slunných oblastech, nemají problémy s nedostatkem vitaminu D, protože jej dostávají přes kůži prostřednictvím UV záření. Někteří lidé jsou však na nedostatek vitamínu D v těle náchylnější. Jsou to: starší lidé, lidé s nadváhou, ti, kteří jedí příliš málo ryb, vegani, lidé s tmavší barvou pleti, ti, kteří nemohou vstřebávat živiny, včetně vitamínu D, ti, kteří žijí v oblastech bez slunečního záření a ti, kteří ne jít ven.

Problém s nedostatkem vitaminu D má dokonce 40 až 50 procent světové populace.

Jak poznáte, že vám chybí vitamín D?
Příznaky nedostatku vitaminu D jsou velmi nenápadné a obtížně spojitelné s nedostatkem vitaminu. U některých lidí se také příznaky vyvíjejí roky, a i přesto se objevují téměř neznatelně.

Pokračování na další straně