středomořská strava

Četné studie, mezi nimiž vyniká slavná studie PREDIMED, dokazují, že středomořská strava je spojena s nižší prevalencí NAFLD. Proto se doporučuje jíst zeleninu, ryby a olivový olej, protože jsou bohaté na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, celozrnné výrobky kvůli množství vlákniny a zeleninu, která je zdrojem polyfenolů a řady dalších biologicky aktivních sloučenin. Na rozdíl od přesvědčení, že tuky podporují ztučnění jater, větší nebezpečí hrozí u fruktózy a slazených nápojů a dalších jednoduchých sacharidů. Tučná, kořeněná a průmyslově zpracovaná jídla samozřejmě nejsou v žádném případě žádoucí, ale těm, kteří mají ztučnělá játra, si svůj stav nezhorší, pokud budou jíst zdravé tuky.

Metabolismus tuků

Mělo by být známo, že akutní ztučnění jater není totéž jako NAFLD. Akutní ztučnění jater se může objevit náhle během těhotenství nebo v důsledku určitých léků nebo toxinů. Ztučnělá játra jsou výsledkem hromadění tuku v játrech, které přesahuje pět procent celkové hmotnosti jaterní tkáně. Je způsobena četnými vrozenými i získanými poruchami metabolismu tuků, ale každé ztučnění jater by mělo být sledováno a léčeno.