Tuk ve slanině obsahuje takzvané esenciální mastné kyseliny, mezi které se řadí kyselina linolová a kyselina arachidonová (tyto látky si naše tělo neumí vytvořit, a proto je vhodné je doplnit pomocí stravy)
výše uvedené esenciální mastné kyseliny působí pozitivně na naše cévy a podporují jejich elasticitu
tyto látky podporují rovněž činnost mozku.
Lékaři však doporučují jíst tučnou slaninu v přiměřeném množství. Jak se říká, všeho moc škodí, a to platí i u konzumace slaniny. Doporučená denní dávka esenciálních mastných kyselin se pohybuje mezi 10 až 30 gramy

Všeho s mírou
A co dodat na závěr? Že slanina sice má tyto pozitivní účinky, ale zapomínat nelze také na to, že škodit opravdu může. Záleží vždy hlavně na tom, jak často a v jakém množství jí jíte. Pokud si dáte každý den velký kus, bude to spíše na škodu než na to, že by to vašemu organismu jakkoliv prospívalo. Pokud se ale naopak budete držet střídmějšího užívání a dáte si ji občas jenom tak na chuť, svému tělu rozhodně neublížíte. Právě naopak.