V těžkých dobách, jako jsou války a hospodářské krize, se lidé vždy obraceli k přírodě, aby hledali a našli jídlo. Málokdo ví, že není nic zdravějšího než plané rostliny.

Pouze pokud žijete v souladu s přírodou , můžete dosáhnout skutečného zdraví. Divoké rostliny na vašem dvoře jsou skutečnou pokladnicí vitamínů a minerálů nezbytných pro lidské tělo.

Většinu z těchto rostlin považujeme za ” plevel “, ale pokud je správně připravíte, získáte zdarma a chutné jídlo , které je schopné zcela obnovit vaše tělo.

Šrucha zelná

Skutečnou hvězdou mezi planě rostoucími rostlinami je Šrucha. Šrucha je skutečnou pokladnicí omega-3 mastných kyselin, které jsou tak důležité pro naše zdraví. Je velká pravděpodobnost, že právě u vás tato rostlina roste na dvoře, protože podle statistik jde o nejrozšířenější „plevel“ na světě.

Tenhle zázrak našich babiček je přímo neuvěřitelnou zásobárnou vitamínů a minerálních látek. Obsahuje vitamín C, E, B1, B2 B3, provitamín A, fosfor, vápník, zinek, hořčík, železo a dokonce i koenzim Q10.

K léčivým účelům se v západní fytoterapii nesuší, používá se čerstvě vylisovaná šťáva, ale nejlepší je zařadit bylinku pravidelně do jídelníčku.

Snižuje obsah tuků a cholesterolu v krvi, zlepšuje trávení, zlepšuje dokonce i záněty žaludku a střev. Povzbuzuje střevní peristaltiku, je tedy prevencí i lékem proti zácpě. Čerstvě vylisovaná šťáva snižuje horečku, zevně můžeme čerstvé listy použít k potírání ran, popálenin nebo spálenin od sluníčka – zklidňují pokožku a urychlují hojení. 

V tradiční čínské medicíně se užívá i sušená nať ve formě odvaru, zlepšuje práci imunitního systému a údajně působí proti předčasnému stárnutí.

Odvar ze šruchy – 10 g suché nati zalijeme 1/4 1 studené vody, necháme 10 minut vařit, 10 minut vyluhovat. Pijeme 3x denně nalačno na stimulaci imunitního systému, snížení cholesterolu, v prevenci proti kardiovaskulárním nemocem (arterioskleróza, infarkt, srdeční ischémie), nebo jako tonikum pro celkové zlepšení zdravotního stavu a kondice.

Pokračování na další straně