Určitě jste už mnohokrát slyšeli, jak zdravé je konzumovat fermentované potraviny vzniklé přirozenou fermentací. Obsahují probiotické kultury tvořené četnými druhy bakterií. Tyto dobré bakterie přirozeně obývají naše střeva a tvoří střevní mikroflóru. Všechny tyto mikroorganismy jsou nesmírně důležité pro zdraví trávicího ústrojí, ale i celého organismu.

Vzhledem k tomu, že se ve střevech vyskytují i ​​špatné bakterie, plísně a další patogenní mikroorganismy, mohou se za určitých okolností množit a mít špatný vliv na vaše zdraví.

Fermentované potraviny a probiotické kultury pak mohou být velkým přínosem při léčbě onemocnění způsobených škodlivými mikroorganismy.

Nerovnováha střevní mikroflóry se často vyskytuje v důsledku špatné výživy (příliš mnoho sacharidů, rychlé občerstvení, potraviny a nápoje, které vytvářejí kyselost v těle); chronický stres; nedostatečný pohyb a cvičení; toxické látky z prostředí; časté užívání antibiotik (často ničí zdravou střevní mikroflóru); nadměrné používání komerčních čisticích prostředků v domácnosti.

Proto je důležité konzumovat probiotika, aby populace dobrých bakterií zvítězila nad špatnými a zajistila si optimální zdraví.

Nakládání zeleniny je velmi starý a zažitý způsob výroby zdravého zimního jídla. Mnoho druhů dozrává na podzim a s pár základními pravidly si zimní zahradu můžete úspěšně a snadno vyrobit sami. Připravíte si tak zásobu probiotik až do jara.

Používejte tvrdou zeleninu, jako je celer; řepa; zelí, řepa; papriky; okurky; brokolice; Zelená rajčata, cibule, zelí…

Zelenina přirozeně obsahuje bakterie mléčného kvašení. Za příznivých podmínek vlhkosti, teploty a bez přístupu vzduchu se různé cukry z potravy přeměňují na kyselinu mléčnou. Potraviny tak získávají svou charakteristickou kyselou chuť. Kyselina mléčná také zabraňuje růstu bakterií, které způsobují kažení.

Fermentované potraviny si zachovají své základní nutriční hodnoty. Budou navíc obohaceny o cenné vitamíny K a B-komplex a enzymy, přičemž některá vlákna změknou. Taková jídla jsou také snadněji stravitelná.

Nakládaná zelenina přináší našemu tělu mnoho výhod a působí na několika úrovních.

Pokračování na další straně