Která voda je pro zdraví nejlepší a která nejhorší, vysvětlil gastroenterolog prof. Dr. Vojislav Perišić.

Gastroenterolog prof. Dr. Vojislav Perišić hovořil v Ranním programu o vodě, kterou pijeme. Nejdůležitější tekutina, bez které by naše tělo nemohlo fungovat, k nám „přitéká“ z kohoutku, další tekutiny, které přijímáme, jako je káva nebo mléko, ale mnozí z nás kupují balené.

Doktor Voja podrobně vysvětlil, zda je voda čistá a zda je lepší kupovat balenou než pít z kohoutku.

„Bělehradská voda je správná, nejsou tam žádné těžké kovy ani bakterie, za to ručím. Pokud pijete vodu z kohoutku, nebudete mít problémy, mohou ji pít i miminka, protože má málo minerálů. Hlavním problémem jsou minerály, chlorid sodný, pokud je ve vodě, což je zde v Srbsku přirozené. Když se hodně potíte, ztracenou sůl nahradíte jídlem,“ řekl.

Voda je často obohacena o „všechno a všechno“, měli byste si ji kupovat?

„Jódová voda je dobrá, ale vím, odkud je, moc bych ji nebral. Vezměte si vodu s nízkým obsahem sodíku,“ řekl a vysvětlil, jaký zdroj je ideální, pokud je na obalu uveden zeměpisný původ vody.

„Nebudeme dělat nikomu reklamu, ale kupovat vodu shora, kde není moc průmyslu, kde se voda filtruje z dešťové vody z nebe. Tato voda prochází zemí a horninami a získáváme vodu s nízkým obsahem minerálů. Nedělejte to z nulové výšky,“ řekl.

Jedna složka balené vody je zvláště nebezpečná pro lidi, kteří mají společný zdravotní problém, a to kardiovaskulární onemocnění. Pokud se podíváte na etiketu složek, uvidíte obsah sodíku a ten nesmí překročit určitou hodnotu.

Pokračování na další straně