Dieta pro gastritidu je stejně důležitá jako léky a zahrnuje jídlo, které šetří a opravuje zanícenou výstelku žaludku. Aby tělo povzbudilo trávicí činnost, potřebuje spoustu užitečných látek, stopových prvků, vitamínů a rostlinných vláken, to vše banány mají, aby splňovaly všechny požadavky, které lékaři na jídelníček pacienta kladou.

Při gastritidě mají banány četné výhody, takže jsou žádoucí v jídelníčku každého pacienta. Banány obnovují acidobazickou rovnováhu, odstraňují toxiny a jedy, pomáhají snižovat intenzitu zánětu a působí projímavě.

Banány zároveň zlepšují stav mikroflóry a pomáhají uvolňovat napětí Lidem s gastritidou se doporučuje jíst banány pro snížení překyselení žaludku a rizika pálení žáhy, ale je lepší se tomuto ovoci vyhýbat v případě onemocnění střev v akutní fáze, řekla ruská lékařka Tatjana Razumovska.

Podle odborníků na výživu mají zelené, nezralé banány vysoký obsah sodíku, a proto mohou působit jako diuretikum.

„Zralé banány působí projímavě, proto toto ovoce s největší pravděpodobností škodí při střevních poruchách nebo onemocněních trávicího traktu v akutní fázi. Mohou způsobit plynatost,“ vysvětlila doktorka Razumovská.

Dodala, že jeden banán dodá energii na hodinu silového tréninku nebo těžké fyzické práce. Jak říká, pokud je ovoce sušené, kalorický obsah banánu se pětinásobně zvýší.

Také tento lékař varuje, že banány na gastritidu by se neměly kombinovat s jinými produkty a jediná možná kombinace je s kefírem, zakysanou smetanou, čerstvým sýrem, mlékem nebo jablkem.

Pokud budete jíst banány nalačno, výrazně se zvýší množství hořčíku v krvi, což může být škodlivé pro srdce.