Francouzské makronky jsou vyhlášenou pochoutkou a dají se tvořit v mnoha různých barevných a chuťových variantách.
Základní suroviny jsou vlastně jen cukr, mandlová moučka a vaječný bílek. Příprava však vyžaduje péči a velkou trpělivost. Kdo se trochu zdlouhavého procesu přípravy makronek nebojí, bude odměněn vynikajícím výsledkem.
Na základní makronky potřebujeme:
- 3 vaječné bílky
- 210 g moučkového cukru
- 125 g mandlové moučky
- 30 g cukru krystal
Na náplň do makronek můžeme použít marmeládu, máslový krém, čokoládu ganache nebo tvarohový krém – zcela podle své vlastní chuti.
Nejlepší je začít s přípravou již několik dní dopředu. Vaječné bílky by měly být odděleny od žloutků v lednici alespoň 24 hodin a nejvíce však 5 dní.
Připravíme si tedy bílky dostatečně dlouho dopředu a žloutky použijeme na něco jiného. Ten den, kdy chceme makronky péct, vyjmeme bílky z lednice a necháme je několik hodin odpočívat při pokojové teplotě.
Samotný postup přípravy makronek najdete na druhé stránce