Potraviny, kterým byste se podle dietologa měli při problémech se štítnou žlázou vyhnout, jsou ty, které obsahují strumu.

Goitrogeny jsou potraviny, které obsahují látku goitrin, která ovlivňuje syntézu hormonů štítné žlázy, při nedostatku jódu,” vysvětluje Hembri. Uvádí, že potraviny, které tyto látky obsahují, jsou tepelně neupravené rostliny z čeledi brukvovitých, jako je brokolice, květák , zelí, ale nedoporučuje se ani sója, ani jáhly. Dobré ale je, že většinu těchto potravin nemusíte ze svého jídelníčku úplně vyřadit, ale konzumujte je s mírou, ovšem pouze v případě, že si je takto připravíte. Zahřejte je, abyste se vyhnuli negativním účinkům, které mohou mít na štítnou žlázu.

„Zahřívání brukvovité zeleniny eliminuje jejich strumu. A pokud jíte tepelně neupravenou zeleninu z této čeledi a sóju s mírou, zdraví štítné žlázy to nijak zvlášť neohrožuje. Většina dietologů však radí jáhly ze svého jídelníčku zcela vyřadit,“ vysvětluje dietoložka.