Jablka jsou známá jako lék již od starověku. Říká se, že jablko denně vás udrží zdravé, a není to bez základu. Odborníci analyzovali chemické složení tohoto ovocného stromu a zjistili, že jeho fytochemikálie jsou prostředkem proti nejméně třem typům rakoviny – plic, tlustého střeva a jater.

Jsou bohaté na vitamíny A a C, vitamíny skupiny B a riboflavin a mají vysoký podíl dvou fytochemických látek: pektinu, který usnadňuje střevní peristaltiku a snižuje vstřebávání cukrů, ale také bóru, který zachovává zdraví kostí a nervové soustavy.

Jablko díky svému složení působí detoxikačně, antisepticky a protizánětlivě, snižuje cholesterol v krvi a stimuluje práci jater. Mrkev má antioxidační, antibakteriální a protinádorové účinky, chrání tepny a působí jako expektorans, usnadňuje vylučování sekretu z plic.

Antioxidační účinek mrkve pochází z karotenoidů, které snižují riziko vzniku nádorů, chrání před nemocemi srdce a cévního systému a navíc stimulují psychické funkce. Důležitou složkou tohoto nápoje je červená řepa, která má antibakteriální, antioxidační a projímavé účinky.

Je bohatý na vitamín A a betain – enzym, který vyživuje a posiluje játra a žluč. Kromě toho je červená řepa výborným zdrojem draslíku a působí jako čistič jater, ledvin a žluči.

Pokračování na další straně