Vápník má v těle mnoho důležitých funkcí. Kromě budování kostní hmoty a prevence osteoporózy vápník normalizuje práci nervů a svalů, reguluje srdeční frekvenci, umožňuje srážení krve a podporuje spánek.
Je také důležitý pro práci imunitních buněk, stejně jako zdravou pokožku a vlasy.
Existuje mnoho faktorů, které odvádějí vápník z těla, především přílišné sezení, káva, alkohol a sycené nápoje. K nedostatku vápníku jsou náchylné zejména těhotné ženy a ženy v menopauze, starší muži a lidé trpící poruchami trávení.
Vaječné skořápky obsahují 90 procent vápníku a jsou nejlepším přírodním zdrojem tohoto minerálu. Tělo ho snadno vstřebává, protože chemické složení vaječné skořápky je téměř totožné s lidskými kostmi a zuby.
Ve větších dávkách léčí nejen příznaky nedostatku vápníku a zastavuje rozvoj osteoporózy, ale pomáhá i proti vysokému cholesterolu a vysokému krevnímu tlaku a stimuluje kostní dřeň k tvorbě krvinek.
Kromě toho skořápka obsahuje železo, měď, mangan, zinek, fluor, fosfor, chrom a molybden. To je důvod, proč mnoho odborníků doporučuje mleté vaječné skořápky jako přírodní a velmi účinný doplněk vápníku.
V závislosti na věku je doporučená denní dávka 1,5 až 3 gramy mletých vaječných skořápek.
Pokračování na další straně