Většina z nás miluje vlašské ořechy, ale jen málokdo si cení jejich skořápky. Čaj ze skořápek vlašských ořechů pro jeho prokrvení vařily i naše babičky a v některých venkovských oblastech je známý dodnes.

Lékaři a naturopati jej však považují za to, že má několik účinků, které mohou být užitečné i nad rámec toho: skutečný poklad!

Skořápka vlašského ořechu je bohatá na protiplísňové a antibakteriální sloučeniny, podporuje funkci štítné žlázy, pomáhá optimalizovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak, ale také snižuje záněty a má uklidňující účinky.

Čaj z ní je nejen na ředění krve, ale podporuje i trávení a práci jater a může pomoci i při problémech s udržením moči.

Je bohatý na vápník, proto se doporučuje i těm, jejichž tělo má vápníku nedostatek. V tomto případě se vyplatí konzumovat půl nebo i 1 litr čaje denně. V případě křečových žil doporučují namáčecí šťávu ze zelených vlašských ořechů: vezměte velkou zednickou nádobu, naplňte ji rozpůlenými skořápkami zeleného vlašského ořechu, zalijte jablečným octem a nechte tři týdny odstát. Křečové nohy by se s tím měly potírat každý den.

Pokračování na další straně