Postup:

Chcete-li připravit lahodnou marmeládu, musíte květiny nejprve správně nasbírat. Nejprve je třeba sbírat pampelišky za slunečného dne, kdy jsou květenství plně vyvinutá. Za druhé, je lepší vybrat květiny dále od civilizace, pak bude marmeláda užitečnější.

Nasbíráte 250 květin a budete moci začít vařit. Recept na pampeliškovou marmeládu je neuvěřitelně jednoduchý. Pro získání bohaté květinové chuti se doporučuje květy nemýt. Tím v něm zůstane pyl. Pokud si však nejste jisti čistotou květin, je lepší je umýt.

Na marmeládu potřebujeme jen okvětní lístky, okvětní lístky tedy oddělte do hrnce a zalijte studenou vodou.

Citron nakrájejte, odstraňte semínka a vložte do květů. Vše dejte na oheň, přiveďte k varu a vařte 5 minut na mírném ohni. Nechte džem úplně vychladnout a poté dejte na 10 až 12 hodin do lednice. Z tohoto důvodu pampeliška dodá odvaru barvu a vůni.

Do filtrované kapaliny přidejte cukr a položte směs na oheň. Směs míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Vařte na středním plameni asi půl hodiny. Džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete víčky. Pampeliškový džem s citronem připraven!

Po vychladnutí džem zhoustne. Konzistence je velmi podobná čerstvému ​​medu, chuť jakákoli… Bohaté květinové aroma a citronová kyselost dělají z této marmelády ideální doplněk k palačinkám, k čaji se hodí. Jaro si určitě připravte na zimu do zavařovací sklenice, nebudete litovat!

Zdroj.Souspark