Tato mast (nebo, jak ji mnozí říkají, nápoj) odstraňuje přebytečný tuk a vodu z těla, zlepšuje mozkové funkce, zlepšuje paměť, zlepšuje sluch a zrak…

Hlavními složkami tohoto receptu jsou čerstvý křen, neloupané citrony a med. O medu a citronu toho bylo řečeno již mnoho, a tak se nyní před receptem krátce podíváme na křen.

V jídle se nejčastěji používá kořen křenu, ale mladé listy rostliny jsou mimořádně chutné a lehce kořenité. Díky svému složení (vitamín C, draslík, vitamín B1, vitamín B6, železo, vápník, vitamín B2, hořčík, fosfor…). Kromě toho, že je křen gurmán, je výjimečný i jako léčivý prostředek.

Je nepostradatelným doplňkem různých pokrmů, zejména k tučným jídlům, protože napomáhá snadnějšímu trávení. Křen pročišťuje organismus, zrychluje metabolismus, zmírňuje únavu, proto se nejvíce doporučuje diabetikům. Podporuje reprodukci a vývoj prospěšných bakterií ve střevech.

Čerstvý kořen lze používat po celý rok, pokud je včas pohřben ve vlhkém písku nebo uchováván v suterénu. Pokud máte větší kořen, můžete potřebné množství nastrouhat, zbytek zabalit do alobalu a nechat v lednici v krabici od zeleniny.

Pokud chcete, aby vám nastrouhaný křen zůstal čerstvý i po třech týdnech, smíchejte ho se lžičkou cukru a 4 lžícemi citronové šťávy nebo octa. V těsně uzavřené sklenici lze křen uchovávat v chladničce až 3 týdny.

Pokračování na další straně