Meruňky obsahují velké množství antioxidantů, které jsou klíčové pro posílení imunity a snížení oxidačního stresu – to vše má vliv na silnější schopnost organismu lépe se chránit před infekcemi, záněty, ale i závažnějšími nemocemi.

Jsou extrémně výživné a kromě toho, že zlepšují trávení, jsou velmi užitečné pro naše oči.

Obsahují velké množství vitamínů a minerálů a přitom mají extrémně málo kalorií. Dvě čerstvé meruňky (70 gramů) obsahují: velmi málo kalorií (pouze 34), pouze 34, 8 gramů sacharidů, 1 gram bílkovin, velmi málo tuku, 4 procenta draslíku, málo vlákniny, ale také vitamíny A, C a E.

Kromě toho obsahují beta karoten, lutein a zeaxantin, silné antioxidanty, které pomáhají v boji proti volným radikálům a snižují oxidační stres.

Nezanedbatelné je také množství vlákniny v meruňkách, které blahodárně působí na střeva a celý trávicí systém.

Nejlépe je jíst celé a neoloupané, ale je potřeba je předem dobře umýt. Výživoví poradci doporučují, aby byly na našem stole co nejčastěji, ale existuje výjimka.

Pokračování na další straně