Arsen se spojuje s cukrovkou, onemocněním srdce, ale také s největším strašákem této populace – rakovinou. Uškodit může i těhotným ženám i malým dětem. Nachází se v uvařené rýži, proto byste měli věnovat velkou pozornost její přípravě.

Jaký je ideální poměr?

Podle vědců byste neměli nechat vypařit z rýže přebytečnou vodu. Přidat byste proto měli více podílů vody, ale podle doktora Andyho Meharga je nejlepší takový způsob přípravy, který je sice trochu zdlouhavý, ale nejlépe eliminuje množství arsenu v rýži.

Pokud přidáte k rýži dva díly vody, po jejím odpaření v ní zůstane arsen. Pokud přidáte pět dílů, jeho množství se sníží o polovinu. A co je nejúčinnější? Je nechat rýži namočenou přes noc a druhý den ji pořádně propláchnout a až pak ji dát vařit v poměru pět ku jedné.