Když ho vidíme ve volné přírodě, myslíme si, že jde o plevel. Zkušenému zahrádkáři však přímo píchne do očí. Tajemná rostlina, která dokáže nasytit i vyléčit. Víte, o čem je řeč?

V minulosti šlo o jednu z hlavních surovin, kterou slovanské národy nejčastěji používali na výrobu potravin. Vyráběl se z něj chléb, mouka, ale vyluhovali se také čaje a květiny se přidávali do povidel. Přestože je pro člověka velmi užitečný, mnozí ho dnes už ani neznají. Seznamte se s kouzelným amarantem.

Zázračné vlastnosti amarantu

Čím déle vědci studují rostliny, tím více neuvěřitelných věcí vychází na povrch. Jedinečná kvalita semen a oleje amarantu vyšla na světlo světa ještě v 30. letech 20. století. Ukázalo se, že všechny části této rostliny obsahují olej a škrob. Na Amarantu neexistuje jediný lísteček, který by nebyl plný oleje, vitamínů, pektinu, karotenu nebo minerálních solí.

V Japonsku si amarantu váží mnohem více než u nás. V současnosti je využíván na výrobu pečiva a těstovin. Jeho vzácnost dokazují Japonci tím, že ho postavili do žebříčku jídel stejně hodnotných jako maso z chobotnice!

článek pokračuje na druhé stránce….