Bobkový list je velmi výjimečné kulinářské koření známé na našem území, které obohacuje pokrmy svou výraznou vůní a příjemnou chutí.

O tom, že vavřín je mnohem víc a že přináší mnoho dalších výhod, vás přesvědčíme v tomto textu, ve kterém vám mimo jiné prozradíme recept na vavřínový sirup, a také na čaj z bobkového listu proti kašli.

Od pradávna se bobkový list používal jako koření, ale také jako lék, a to především pro své antiseptické a protizánětlivé účinky. Je bohatý na vitamíny skupiny B (riboflavin, pyridoxin, niacin a kyselinu pantotenovou), které napomáhají činnosti nervové soustavy a různých systémů, pozitivně ovlivňují metabolismus, hormonální stav a milují obsahují řadu minerálních látek, draslík, vápník, hořčík a zinek. .

Vavřínový čaj se používá při léčbě nemocí trávicích orgánů, nechutenství, nechutenství, cukrovce, kardiovaskulárních poruchách a také k dezinfekci prostor, kde se vyskytují chřipkové viry, nachlazení a různé další mikroby.

Působí sedativně, proto se používá i při nervozitě, napětí a nespavosti, ale pokud je množství značně přehnané, může způsobit halucinace. Také bobkový list může být velkým pomocníkem při léčbě dny a revmatismu a bobkový éterický olej se s úspěchem používá při léčbě onemocnění lymfatických uzlin, protože zvyšuje imunitu, i když na postižené místo nanesete jen pár kapek.

Vavřínový olej se používá i k inhalaci při potížích s dýchacími cestami, omezuje nepříjemný častý kašel, povzbuzuje nás k vykašlávání a vykašlávání hlenů z plic.Ve fytoterapii se používají listy, které se sklízí, když jsou věnečky. V kosmetice se bobkový list výborně osvědčil proti lupům a obecně pro péči o pokožku hlavy a je nedílnou součástí mnoha krémů a mlék pro péči o mastnou pleť a vlasy ve formě šamponu.

Pokračování na další straně