Lidé často kupují levnější produkty, aby ušetřili nějaké peníze. Je však třeba připomenout, že levnější řešení jsou mnohem méně ekologická. Příkladem může být med. Ten levnější asi není pravý (zcela čistý), i když reklamy občas říkají něco úplně jiného.

Výzkum ukázal, že až 76 % medu dostupného na trhu prošlo procesem zvaným ultrafiltrace.

Jeho cílem je eliminovat všechny druhy znečištění , jako jsou stopy vosku. Bohužel tento proces zbavuje med i včelího pylu. Výrobci však tvrdí, že ultrafiltrace je nezbytná, protože zabraňuje krystalizaci a prodlužuje trvanlivost produktu. Zapomínají však, že pyl je velmi důležitou složkou medu, která poskytuje našemu tělu mnoho výhod.

Jak poznat umělý med?

1. Krystalizace medu

Pokud kupovaný med časem nezkrystalizuje, NENÍ čistý. Při nákupu medu si nezapomeňte přečíst etiketu. Pokud je na medu napsáno, že obsahuje kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy (HFC) nebo komerční glukózu, nekupujte ho.

2. Test lžičkou

Vezměte lžičku medu a začněte nalévat produkt do misky nebo sklenice. Pokud je proud rovnoměrný, těsný a neroztrhaný , je to známka toho, že jste koupili pravý med.

3. Změna barvy

Připravte si směs z několika kapek jódu, čisté vody a medu. Pokud med zmodrá, byl do něj přidán kukuřičný škrob.

Pokračování na další straně