Vyrobit si domácí sýr není až tak těžká práce, jak to možná na první pohled vypadá. Prozradíme vám tajemství jeho přípravy!
Chtěla bych vám nabídnout velmi chutné a docela jednoduché recepty na přípravu domácích sýrů. Často k tomu budete potřebovat jen mléko a citrón…
1. Domácí sýr s kurkumou
K jeho přípravě budete potřebovat:
- mléko — plnotučné 3,2 % nebo více, 1 litr;
- kefír — 3,2 % tuku nebo více, 1 litr;
- vejce — 3 ks;
- zelené bylinky;
- kurkuma — 2 lžičky;
- česnek — 3 stroužky;
- sůl.
Příprava:
- Nalijte do hrnce 1 litr kefíru a 1 litr mléka, zamíchejte a dejte na sporák. Při zahřívání začne směs utíkat.
- Ušlehejte vejce se solí a pomalu přidávejte do horké směsi. Přidejte bylinky, kurkumu a česnek. Povařte na mírném plameni 15−20 minut, ale nesmí se vařit.
- Do cedníku dáme utěrku. Cedník s utěrkou dáme na hrnec anebo velkou hlubokou mísu a nalijeme do něj veškerou směs.
- Až vyteče všechna syrovátka, zakryjte hmotu plochým talířkem a zatěžkejte. Pak vše dejte na noc do ledničky.
2. Domácí tvrdý sýr
Suroviny:
- 2 l mléka (ideální je domácí, ale můžete použít i pasterizované, ale ne trvanlivé)
- 2 lžíce soli
- 6 vajec
- 400 g zakysané smetany
- 200 g kefíru
Příprava:
- Než se začne vařit mléko se solí, ušlehejte vejce se smetanou.
- Pomalu do mléka nalijte vaječno-smetanovou směs, promíchejte, přidejte kefír a přiveďte k varu (ale nevařte).
- Po všech těchto úkonech se mléko musí srazit.
- Dejte hmotu na jemné síto (nebo cedník) a nechte vytéct syrovátku.
- Dejte tvaroh do cedníku, zatěžkejte a dejte do ledničky na 4−5 hodin.
- Čím bude těžítko těžší, tím tvrdší bude sýr. Můžete experimentovat s různými přísadami (olivy, pálivá paprika atd.).
3. Domácí tvrdý sýr s červenou paprikou a koprem
Suroviny:
- 2 l pasterizovaného (v každém případě) mléka
- 500 ml zkyslého mléka
- 4 vejce
- 1 ne zcela plná lžička soli
- červená sladká paprika, kopr (další přísady dle chuti)
Příprava:
- 0,5 l pasterizovaného mléka nechte zkysnout, můžete ho také nechat jednoduše při pokojové teplotě 2–3 dny.
- K urychlení procesu jsem ho ohřála na 40 stupňů (nebo trochu teplejší), přidala jsem lžičku kefíru a nechala v kuchyni, během 24 hodin bylo kyselé mléko hotové.
- 1,5 litru mléka dejte na hořák a přiveďte k varu.
- Zatím ušlehejte 4 vejce a kyselé mléko ručně metlou, aby bylo homogenní a bylo jako smetana.
- Až začne mléko vařit, ztlumte plamen a postupně do něj vmíchejte kyselou vaječnou směs.
- Míchejte tak dlouho, až vznikne tvarohová část a průzračně žlutavá syrovátka. Trvalo mi to asi 7−10 minut.
- Pak dejte směs na sítko nebo cedník vyložený utěrkou a nechte vytéct veškerou kapalinu.
- Než syrovátka vyteče, nakrájejte najemno papričku a také kopr.
- Do sýrové hmoty přidejte sůl, další přísady a dobře ji promíchejte.
- Až kapalina vyteče, bude hmota hustá. Sýr dejte do libovolné formy, zatěžkejte těžítkem a nechte stát 8−10 hodin.
- Pak sýr vyndejte, trochu ho potřete solí a dejte ho do ledničky na 1−2 hodiny.
- Lepší je ho vyndat z formy, zabalit do utěrky nebo sáčku (aby nezvětral).
- Pak ho nakrájejte a můžete ho jíst. Osolte si ho podle chuti, napřed ho ochutnejte, já nemám ráda moc slaný.
- I bez ledničky se nebude roztékat a téct, bude mít strukturu jako adygejský sýr, možná bude i hutnější. A s teplým chlebíkem chutná fantasticky!
4. Aromatický domácí sýr
Suroviny:
- 1 l kefíru
- 1 l mléka
- 6 vajec
- 4 lžičky soli (nebo podle chuti)
- 1/3 lžičky červené pálivé papriky
- špetka kmínu
- 1 stroužek česneku
- malý svazek bylinek: kopr, koriandr, zelená cibulka
Příprava:
- Do hrnce nalijte mléko a kefír a dejte na sporák. Než začne směs vařit, lijte do ní pomalu našlehaná vejce se solí.
- Přiveďte k varu a vařte tuto směs za neustálého míchání na slabém plameni několik minut, než se vysráží syrovátka.
- Sejměte z hořáku, nechte 1−2 minuty vystydnout a přidejte najemno nakrájené bylinky a papričky, přidejte vylisovaný stroužek česneku (nebo něco jiného podle chuti).
- Nalijte směs do cedníku vyloženého utěrkou. Vyrovnejte sýrovou hmotu lžící.
- Zavažte utěrku na uzel a nechte vytéct syrovátku. Potom odstraňte utěrku a vytvořenou hmotu sýra přikryjte okraji utěrky.
- Dejte na něj nahoru talířek a zatěžkejte nějakým závažím (např. uzavřenou nádobkou s vodou).
- Dejte na několik hodin do ledničky. A to je všechno. Když dáte sýr večer do lednice, můžete si ho už ráno dát k snídani. Je výborný s černým chlebem a rajčaty!
5. Domácí sýr
Suroviny:
- 1 litr mléka
- 400 g zakysané smetany
- 1 lžíce soli
- 4 vejce
Příprava:
- Osolené mléko přiveďte k varu a přidejte smetanu s vejci.
- Přiveďte směs k varu, nalijte do cedníku vyloženého utěrkou. A asi tři hodiny nechte vylisovat.
6. Domácí sýr Paprika
Stejný postup, jako když si děláte klasický sýr panýr. Takže mléko přiveďte téměř k varu a přidejte na 2 l mléka 0,5 lžičky kyseliny citrónové.
Když se vysráží syrovátka, slijeme ji přes sítko s utěrkou a hned do měkkého a horkého sýru přidáme:
- zelené bylinky (dala jsem petržel, můžete dát bazalku, kopr atd.)
- kmín 1 čajová lžička
- mletý kmín 1 lžička
- papriku 1 lžička
- Paprika by neměla být mletá, ale v kusech. Můžete dát přísad o trochu méně.
- Teď sýr rychle promíchejte a dejte do utěrky a zatěžkejte na 40−60 minut.
- Jako těžítko může posloužit hrnec se syrovátkou.
- Nyní přidáme do syrovátky sůl, tj. 3 lžíce soli na 1 l syrovátky. Pokládáme sýr do syrovátky. Během 24 hodin bude zázračný sýr hotový.
- Pokud používáte domácí mléko od babičky, které bývá většinou hodně tučné, bude sýr konzistencí připomínat klasický sýr z obchodu, ale jestli použijete klasické mléko z obchodu, bude sýr vypadat jako sýr soluguni.
- S takovým sýrem můžete dělat obložené chleby, ale je tak chutný, že jsme ho prostě snědli jen tak a do obložených chlebů už nám nic nezbylo.
článek pokračuje na další stránce…